Osnovna šola Mengeš
Zavod REVIVO
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
LAS Za mesto in vas
Evropski sklad za regionalni razvoj

Aktivnosti v okviru projekta EVREKA IIEkoReka 2020 v Mengšu


V četrtek, 22.10.2020, smo preko Zoom izvedli javno okroglo mizo EkoReka, dogodek pa povezali s Svetovnim dnevom rib selivk! Dogodek je bil izjemno dobro obiskan, na kar kažejo tudi številne objave v različnih glasilih in revijah.
Na okrogli mizi so se nam pridružili: Urša Koce, biologinja in predstavnica iniciative "3h za Pšate", Nuša Britovšek, krajinska arhitektka, Simon Mrak, gradbenik, specializiran na področju vodarstva, Marko Žagar, poveljnik občinskega štaba Civilne zaščita Domžale in Pao Fernandez Garrido, strokovnjakinja na področju odstranjevanja pregrad.

okrogla miza 2020Več o spletnem dogodku EkoReka si preberite v:

Gorenjski Glas

Glasilo Odsev, str 27.

Revija Ribič


V četrtek, 22.10.2020, si bomo ob 18:00 v Mladinskem centru Mengeš - Aia v živo preko aplikacije Zoom ogledali film Ljubezen teče in okroglo mizo Kruta resnica o reki Pšati. Sledila bo diskusija katere del ste lahko tudi vi.
Prijavite se in nas spremljate iz varnega zavetja vašega doma.

Vabilo EkoReka 2020
Ogled dokumentarnega filma Ocean plastike in pogovor z Andrejo Palatinus


V torek, 29.9.2020, smo si ob 18:00 v Centru za mlade Domžale v živo in v živo preko aplikacije Zoom ogledali dokumentarni film Ocean plastike.
Filmu je sledil zanimiv in navdihujoč pogovor z Andrejo Palatinus.
Danes je plastika prisotna v vseh delih sveta - na atolih sredi Oceana, v globokomorskih jarkih, na najbolj poseljenih območjih sveta in žal tudi v živih organizmih. Tudi v nas in želodcih kitov, želv, albatrosih in še mnogih drugih.
Rešitev pa je tako preprosta... Prenehajmo z uporabo plastične embalaže za enkratno uporabo, hrani v plastični embalaži ter poiščimo alternativne in zdravju ter okolju varnejše rešitve.

Nekaj zanimivih utrinkov iz delavnice si lahko ogledate med dogodki.

Plakat Ocean plastikeDelavnico je moderiral Damjan Habe, HD&H

Usposabljanje mentorjev za izvajanje naravoslovnih delavnicV četrtek, 24. 9. 2020, smo se s študenti različnih naravoslovnih in pedagoških smeri dobili na OŠ Venclja Perka v Domžalah in spregovorili o pripravi in izvajanju naravoslovnih delavnic za mlade.
Zaključili smo, da je na nas, mentorjih, da pripravimo delavnice zanimive in takšne, ki bodo otrokom v izziv. Z jasnim smislom od samega začetka. Vsekakor ne gre zanemariti tudi pozitiven vpliv iskrenega odnosa med mentorjem in udeleženci, ki je potreben za nadaljnje kreativno in nemoteno delo.
Nekaj zanimivih utrinkov iz delavnice si lahko ogledate:

Pripravljalna delavnica


Dogodki

Delavnico je moderiral Damjan Habe, HD&H

Začetek projekta EVREKA II

Zelo uspešni projekt EVREKA I v preteklem letu nam je dal nov zagon. Potekal je v odličnem vremenu, prijetnem raziskovalnem duhu ter z odličnimi izkušnjami in tako rodil projekt EVREKA II. Projekt Ekološko izobražeVanje na poREčju KAmniške Bistrice II (EVREKA II) bo zapolnil pomanjkanje vsebin na področju naravoslovja in ekologije na območju LAS Za mesto in Vas. Tokrat bomo zgodbo iz Kamniške Bistrice razširili na enega izmed njenih glavnih pritokov, reko Pšato. K sodelovanju smo povabili tudi OŠ Mengeš ter delavnice iz preteklega leta nadgradili in dogodek EkoReka še razširili. Tako bo projekt EVREKA II letos ponudil številne raznolike delavnice in pestre dogodke, povezane z naravo in raziskovanjem možnosti ekološkega pristopa k sobivanju z reko Pšato.

Nadaljevali bomo z dobro sprejetimi brezplačnimi ozaveščevalnimi delavnicami za javnost in osnovnošolske učence, javnimi dogodki ter izobraževalnimi filmi in besedili. V naslednjih dveh letih si obetamo kar 19 naravoslovnih delavnic za osnovnošolce, na katerih bodo učenci preko praktičnih izkušenj raziskovanja, vzorčenja, merjenja in povezovanja teorije s primeri iz lokalnega okolja, razvijali svojo naravoslovno žilico, spoznavali domače okolje, se družili in ekipno sodelovali pri reševanju izzivov. Iz praktičnih primerov prikazanih na delavnicah, bodo lahko razumeli procese, ki potekajo v in ob rečnih ekosistemih ter razvili čut za odgovorno in spoštljivo ravnanje do voda in narave. Na že tradicionalnem javnem dogodku EkoReka, ki bo letos potekal 22. maja v Mengšu, se bomo povezali z lokalnimi in strokovnimi društvi s področja naravovarstva in biologije in tako dodatno popestrili ponudbo. Na dogodku se boste udeleženci in obiskovalci lahko udeležili številnih naravoslovnih delavnic, analizirali vodne vzorce, gledali mikroživljenje v vodi, sodelovali pri okrogli mizi, umetniško ustvarjali ali pa se le podružili s sokrajani. V času projekta bomo snemali krajše filmčke in daljši dokumentarno-igrani film o spominih starejših prebivalcev na dogodke ob reki Pšati. Ves video material bo preko leta dostopen za ogled tudi preko spleta.


Pridružite se nam na kakšni od aktivnosti in spoznajte Pšato in njene organizme skupaj z nami, s svojimi prijatelji in najbližjimi ter ustvarite spomine, ki bodo z vami za vedno.Zaključene aktivnosti v okviru projekta EVREKA


JAVNI DOGODEK EkoReka

Vabimo vas, da se nam v soboto, 25. 5. 2019 na “Dan mladosti, dan radosti” med 9:00 in 18:00 pridružite na Viru ob reki Kamniška Bistrica in se udeležite številnih zanimivih EkoReka aktivnosti. Pri Baru Bernardi bo ob 10:30 predstavitev izobraževalnih animacij in projektov, okrogla miza na temo trenutnega in prihodnjega ekološkega stanja Kamniške Bistrice, izvedli bomo več vodenih ogledov ob Kamniški Bistrici, kjer nam bodo naši najmlajši raziskovalci pod vodstvom mentorjev pokazali in predstavili številne zanimivosti (ob)rečnih prebivalcev reke. Ves čas dogajanja pa se boste lahko udeležili zanimivih izobraževalnih iger in aktivnosti, ki jih bomo pripravila različna društva in organizacije.

EkoRekaProgram EkoReka
LIKOVNI IN LITERARNI NATEČAJ

V torek, 23. 4. 2019, je pod budnim očesom strokovne žirije v Centru za mlade Domžale potekalo ocenjevanje del za likovno literarni natečaj Voda je svoboda. Likovna dela sta ocenjevali Maja Maselj, dipl. oblikovalka vizualnih komunikacij in Urška Grošelj, akademska restavratorka, literarna dela pa Tatjana Kokalj, pisateljica in učiteljica ter Jaka Tomc, pisatelj, pesnik in založnik. V Centru za mlade so tokrat zabeležili najštevilčnejšo udeležbo na njihovem že tradicionalnem spomladanskem likovno in literarnem natečaju, saj so skupaj prejeli 398 likovnih in 48 literarnih del . Uradni rezultati bodo objavljeni do konca tedna. Izbrana dela pa si boste lahko ogledali na razstavi, ki se bo odprla v četrtek, 16. 5. 2019, ob 18. uri v prostorih Centra za mlade Domžale.
Hvala vsem za sodelovanje!EVREKA naravoslovne delavnice

Zavod REVIVO izvaja na štirih osnovnih šolah, iz sodelujočih občin območja LAS za mesto in Vas, naravoslovne delavnice, kjer lahko mladi raziskujejo in se spoznajo s procesi in organizmi reke Kamniške Bistrice in Pšate v svojem lokalnem okolju. Z nami sodelujejo: OŠ Radomlje pri Preserju, OŠ Komenda Moste, OŠ Mengeš in OŠ Dragomelj. Navdušenje nad delavnicami v naravi je pri udeležencih neizmerno in navadno z nastrpnostjo pričakujejo naslednje srečanje. Spodaj si lahko ogledate nekaj utrinkov iz preteklih delavnic.

Gleda


Galerija slik


LIKOVNI IN LITERARNI NATEČAJ

FILMSKA DELAVNICA O NARAVOVARSTVU IN VODAH

Med 19. - 21. oktobrom je Zavod Sotočje v sodelovanju s prostovoljci iz OŠ Preska, Max Visuals, Luko Ilinčičem, DEOS centrom za starejše Medovde in dvema EVS prostovoljcema izvedel 2-dnevno filmsko delavnico na temo naravovarstva in voda. Na delavnici so se mladostniki prvič seznanili z snemalno in fotografsko opremo. Sledilo je snemanje, kjer so mladostniki pred kamero sporegovorili o pomenu voda z njihovega vidika. V drugem delu delavnice sta EVS prostovoljca iz Španije in Francije otrokom predstavila osnove snemalnih in fotografskih tehnik ter video montaže. Mladostniki so bili aktivno udeleženi v celoten snemalni proces tako pred kamero kot za kamero ter tako prejeli nepozabno izkušnjo, ki jim bo koristila pri njihovih prihodnjih projektih.


Ste se kdaj vprašali kaj vam pomeni voda? Kaj vam je pri njej všeč? V kakšni obliki vam je najljubša?


PRIPRAVE NA FILMSKO DELAVNICO (19.-21. 10. 2018)

Na Zavodu Sotočje Medvode EVS prostovoljca iz Španije in Francije nabirata izkušnje iz osnov dinamičnega snemanja in fotografiranja, ki jih bosta, med 19.-21. oktobrom v prostorih OŠ Preska, predala vsem udeležencem Filmske delavnice. Na delavnici se bodo otroci oziroma mladostniki seznanili z ustrezno tehnično opremo, nato pa posneli kratek filmček na temo naravovarstva in voda. Lepo vabljeni vsi zainteresirani!FILMSKA DELAVNICA O POMENU VODA

letak Filmska delavnica

Pridružite se nam pri snemanju kratkega filma o pomenu voda.RAZISKUJ IN ODKRIJ NOV SVET S PROJEKTOM EVREKA

Tekom projketa bomo izvajali številne delavnice na katere vas vljudno vabimo, da se nam pridružite. Poglejte si kaj bomo počeli.DELAVNICA - OCENA EKOLOŠKEGA STANJA IN POPIS PREGRAD NA REKI PŠATI

Zavod REVIVO je skupaj z Društvom Šola zdravja v okviru projekta EVREKA v nedeljo, 12. 8. 2018, ob reki Pšati pri Športnem parku Mengeš organiziral delavnico Ocena ekološkega stanja in popis pregrad na reki Pšati. Delavnica je bila medgeneracijska, z najmlajšo udeleženko, ki je štela le 3 leta do najstarejšega, ki je imel le nekaj manj kot 80 let. Delavnice se je udeležilo 14 ljudi, za kratek čas pa se nam je pridružilo tudi nekaj naključnih obiskovalcev. V prvem delu delavnice smo z udeleženci opisali strugo, izmerili fizikalne značilnosti struge in predstavili glavne elemente za nadaljnje izpolnjevanje obrazca po metodi RCE (Obrežje, struga in okolje). Udeležence smo ob pregradah tipa prag spoznali s spletno aplikacijo Barrier Tracker. Prvemu delu je sledila krajša pavza, kjer so si udeleženci lahko spočili in se okrepčali s pijačo in hrano.

Počitek med delavnico

Počitek med delavnic (Foto: Daniel Jehart).

V drugem delu delavnice so udeleženci spoznali različne metode vzorčenja (ob)vodnih prebivalcev reke Pšate. Predstavili smo potek elektro ribolova ter metode vzorčenja alg, vodnih nevretenčarjev in kačjih pastirjev. Vse živali so si nato od blizu ogledali, pogovorili smo se o njihovi funkciji v ekosistemu in pogostosti. Največ pozornosti so pritegnile ribe (navadni globoček, mrena, pohra, klen in pisanka), žuželke (larve mladoletnic in kačjih pastirjev), vrtinčarji in alge. Ta del delavnice je bil pomemben tudi za zaključitev vrednotenja kakovosti voda po metodi RCE.
Po analizi rezultatov so udeleženci ugotovili, da vzorčni odsek reke dosega najnižjo oceno, ki jo po metodi RCE lahko določimo, kar iz eko-morfološkega vidika pomeni, da je potrebna popolna obnova rečne struge. Menimo, da je glavna težava preučevanega odseka v pomanjkanju obrežne in vodne vegetacije. Obsežni monokulturni sestoji invazivnih tujerodnih rastlin kot so žlezava nedotika, enoletna suholetnica in japonski dresnik so posebej razžalostili udeleženke, ki se spominjajo, da so v preteklosti ob strugi nabirale številne pisane travniške cvetice.

Ogled
Ogled sedimenta v strugi (Foto: Daniel Jehart).
Ogled
Ogled sedimenta po toku navzgor (Foto: Daniel Jehart).

Na izbranem odseku smo z udeleženci identificirali tri pregrade tipa prag, jih z aplikacijo Barrier Tracker vnesli v evropski atlas pregrad in ocenili njihovo prehodnost za ribe. Ob zaključku delavnice so udeleženci izpolnili krajšo anketo, s katero so nam sporočili kaj menijo o pripravljeni delavnici. Z veseljem smo ugotovili, da smo presegli pričakovanja prav vseh in da se veselijo podobnih dogodkov, kar nam daje zalet za prihodnja ustvarjanja.
Slike in vtise iz delavnice smo objavili v glasilih občin projekta ter Facebook strani.


Prijetna družba

Lepo preživet dan (Foto: Daniel Jehart).

Facebook projekt EVREKA
Galerija slik

IZOBRAŽEVALNA ANIMACIJA O NOVIH NAČINIH UPRAVLJANJA Z VODAMI


V sklopu aktivnosti projekta EVREKA smo pripravili prevod francoske animacije, ki je namenjena ozaveščanju širše javnosti o novih pristopih upravljanja z vodnimi telesi, ki dosegajo pozitivne učinke v naravi.


IZBIRA LOGOTIPA

logotip EVREKA

24-letna Katarina Šeme je v natečaju iz izbor logotipa projekta EVREKA žirijo prepričala z dovršenim, igrivim in barvno zanimivim logotipom, ki vsebinsko in simbolično zelo dobro predstavlja projekt EVREKA.IZVEDBA NATEČAJA ZA OBLIKOVANJE LOGOTIPA

Natečaj za oblikovanje logotipa

Izvedli smo javni natečaj za oblikovanje logotipa projekta EVREKA.Naložbo financira Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt se izvaja v okviru LAS Za mesto in vas.