Center za mlade Domžale
Javni zavod Sotočje Medvode
Zavod REVIVO
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
LAS Za mesto in vas
Evropski sklad za regionalni razvoj

Aktivnosti v okviru projekta EVREKALIKOVNI IN LITERARNI NATEČAJ

FILMSKA DELAVNICA O NARAVOVARSTVU IN VODAH

Med 19. - 21. oktobrom je Zavod Sotočje v sodelovanju s prostovoljci iz OŠ Preska, Max Visuals, Luko Ilinčičem, DEOS centrom za starejše Medovde in dvema EVS prostovoljcema izvedel 2-dnevno filmsko delavnico na temo naravovarstva in voda. Na delavnici so se mladostniki prvič seznanili z snemalno in fotografsko opremo. Sledilo je snemanje, kjer so mladostniki pred kamero sporegovorili o pomenu voda z njihovega vidika. V drugem delu delavnice sta EVS prostovoljca iz Španije in Francije otrokom predstavila osnove snemalnih in fotografskih tehnik ter video montaže. Mladostniki so bili aktivno udeleženi v celoten snemalni proces tako pred kamero kot za kamero ter tako prejeli nepozabno izkušnjo, ki jim bo koristila pri njihovih prihodnjih projektih.


Ste se kdaj vprašali kaj vam pomeni voda? Kaj vam je pri njej všeč? V kakšni obliki vam je najljubša?


PRIPRAVE NA FILMSKO DELAVNICO (19.-21. 10. 2018)

Na Zavodu Sotočje Medvode EVS prostovoljca iz Španije in Francije nabirata izkušnje iz osnov dinamičnega snemanja in fotografiranja, ki jih bosta, med 19.-21. oktobrom v prostorih OŠ Preska, predala vsem udeležencem Filmske delavnice. Na delavnici se bodo otroci oziroma mladostniki seznanili z ustrezno tehnično opremo, nato pa posneli kratek filmček na temo naravovarstva in voda. Lepo vabljeni vsi zainteresirani!FILMSKA DELAVNICA O POMENU VODA

letak Filmska delavnica

Pridružite se nam pri snemanju kratkega filma o pomenu voda.RAZISKUJ IN ODKRIJ NOV SVET S PROJEKTOM EVREKA

Tekom projketa bomo izvajali številne delavnice na katere vas vljudno vabimo, da se nam pridružite. Poglejte si kaj bomo počeli.DELAVNICA - OCENA EKOLOŠKEGA STANJA IN POPIS PREGRAD NA REKI PŠATI

Zavod REVIVO je skupaj z Društvom Šola zdravja v okviru projekta EVREKA v nedeljo, 12. 8. 2018, ob reki Pšati pri Športnem parku Mengeš organiziral delavnico Ocena ekološkega stanja in popis pregrad na reki Pšati. Delavnica je bila medgeneracijska, z najmlajšo udeleženko, ki je štela le 3 leta do najstarejšega, ki je imel le nekaj manj kot 80 let. Delavnice se je udeležilo 14 ljudi, za kratek čas pa se nam je pridružilo tudi nekaj naključnih obiskovalcev. V prvem delu delavnice smo z udeleženci opisali strugo, izmerili fizikalne značilnosti struge in predstavili glavne elemente za nadaljnje izpolnjevanje obrazca po metodi RCE (Obrežje, struga in okolje). Udeležence smo ob pregradah tipa prag spoznali s spletno aplikacijo Barrier Tracker. Prvemu delu je sledila krajša pavza, kjer so si udeleženci lahko spočili in se okrepčali s pijačo in hrano.

Počitek med delavnico

Počitek med delavnic (Foto: Daniel Jehart).

V drugem delu delavnice so udeleženci spoznali različne metode vzorčenja (ob)vodnih prebivalcev reke Pšate. Predstavili smo potek elektro ribolova ter metode vzorčenja alg, vodnih nevretenčarjev in kačjih pastirjev. Vse živali so si nato od blizu ogledali, pogovorili smo se o njihovi funkciji v ekosistemu in pogostosti. Največ pozornosti so pritegnile ribe (navadni globoček, mrena, pohra, klen in pisanka), žuželke (larve mladoletnic in kačjih pastirjev), vrtinčarji in alge. Ta del delavnice je bil pomemben tudi za zaključitev vrednotenja kakovosti voda po metodi RCE.
Po analizi rezultatov so udeleženci ugotovili, da vzorčni odsek reke dosega najnižjo oceno, ki jo po metodi RCE lahko določimo, kar iz eko-morfološkega vidika pomeni, da je potrebna popolna obnova rečne struge. Menimo, da je glavna težava preučevanega odseka v pomanjkanju obrežne in vodne vegetacije. Obsežni monokulturni sestoji invazivnih tujerodnih rastlin kot so žlezava nedotika, enoletna suholetnica in japonski dresnik so posebej razžalostili udeleženke, ki se spominjajo, da so v preteklosti ob strugi nabirale številne pisane travniške cvetice.

Ogled
Ogled sedimenta v strugi (Foto: Daniel Jehart).
Ogled
Ogled sedimenta po toku navzgor (Foto: Daniel Jehart).

Na izbranem odseku smo z udeleženci identificirali tri pregrade tipa prag, jih z aplikacijo Barrier Tracker vnesli v evropski atlas pregrad in ocenili njihovo prehodnost za ribe. Ob zaključku delavnice so udeleženci izpolnili krajšo anketo, s katero so nam sporočili kaj menijo o pripravljeni delavnici. Z veseljem smo ugotovili, da smo presegli pričakovanja prav vseh in da se veselijo podobnih dogodkov, kar nam daje zalet za prihodnja ustvarjanja.
Slike in vtise iz delavnice smo objavili v glasilih občin projekta ter Facebook strani.


Prijetna družba

Lepo preživet dan (Foto: Daniel Jehart).

Facebook projekt EVREKA
Galerija slik

IZOBRAŽEVALNA ANIMACIJA O NOVIH NAČINIH UPRAVLJANJA Z VODAMI


V sklopu aktivnosti projekta EVREKA smo pripravili prevod francoske animacije, ki je namenjena ozaveščanju širše javnosti o novih pristopih upravljanja z vodnimi telesi, ki dosegajo pozitivne učinke v naravi.


IZBIRA LOGOTIPA

logotip EVREKA

24-letna Katarina Šeme je v natečaju iz izbor logotipa projekta EVREKA žirijo prepričala z dovršenim, igrivim in barvno zanimivim logotipom, ki vsebinsko in simbolično zelo dobro predstavlja projekt EVREKA.IZVEDBA NATEČAJA ZA OBLIKOVANJE LOGOTIPA

Natečaj za oblikovanje logotipa

Izvedli smo javni natečaj za oblikovanje logotipa projekta EVREKA.Naložbo financira Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt se izvaja v okviru LAS Za mesto in vas.